Дрова для каміну

Головна » Статті та новини » Статті » Дрова для каміну

Деревина – порівняно дешевий та легкодоступний вид палива. При згоранні виділяє в повітря значно легші, ніж вугілля чи нафта, сполуки, тому не є екологічно шкідливим. Зола складає лишень 3% від маси деревини і її не важко вичистити. Тим не менш, деревина відрізняється між собою:

Вологість – найважливіша ознака, що визначає якість деревини. Вона має прямий вплив на теплотворну здатність, оскільки тепло згорання зменшується за рахунок випаровування вологи. Свіжа деревина з вологістю 50-60% має вдвічі нижчу теплотворність, ніж порівняно сухе дерево (з вологістю 14-20%). Високий вміст води знижує температуру згорання, тому всередині топки скло та стінки вкриваються сажею. Окрім того, волога, яка випаровується, викликає корозію металу та кераміки. Тому заздалегідь слід подбати про заготівлю дерева – найкраще за 18-24 місяці.

ПОРАДА: Візьміть дерево з вулиці та покладіть його біля каміну. Вологість повітря в будинку з каміном зазвичай значно нижча, ніж на вулиці, тому при використанні дров, що підсихали у Вас вдома Ви отримаєте більше тепла, легше займання, більш рівномірне згорання та менше закопчування скла.
Порода дерева – найбільш калорійні листяні породи дерева з великою густиною. Так, найкраще обрати граб, бук, дуб, береза, ясен, клен. Багато хто з нас цінує довгий час горіння – тоді добрим вибором буде граб, ясен, яблуня. Дерево листяних порід є запорукою довготривалої та безперебійної роботи каміну, а також забезпечить стабільну тепловіддачу. Дерево листяних порід згорає рівномірно, не стріляє і виділяє мало диму.

  1. Береза – легко і швидко горить, має середню теплотворність, виділяє мало смоли, горить в каміні рівномірно, має гарне полум’я
  2. Бук – має високу теплотворну здітність, виділяє велику кількість тепла, горить довго і рівномірно
  3. Дуб – має високу теплотворну здатність, виділяє велику кількість тепла, горить довго і дуже повільно, його додатковою перевагою є вміст танінів, що виділяючись при згоранні поширюють приємний, гіркий аромат
  4. Фруктові дерева – горять повільним рівномірним полум’ям, виділяючи приємний аромат
  5. Граб – вважається найкращою та найціннішою породою для дров, горить повільно, не даючи велике полум’я, але виділяючи величезну кількість тепла
  6. Ясен – горить протягом тривалого часу і дає багато тепла. Найбільший недолік цього сорту полягає у твердості, його важко розколювати
  7. Вільха – для гарного горіння повинна бути абсолютно сухою, зате дуже ароматна. Не даремно вільха використовується для копчення м’яса
  8. Тополя – має низьку теплотворну здатність. Годиться лиш для розпалювання.

Типи дерев

На противагу листяним породам, дрова хвойних порід містять багато смоли, яка підчас згорання забруднює коминтовстим шаром сажі і змушує частіше чистити скло та комин. Багато хто любить спостерігати за пострілами й каскадами іскор при згоранні хвої, та таким деревом не варто палити в каміні.

  •  Розмір полін впливає на рівномірність роботи каміну та час згорання однієї закладки. При закладанні великими полінами (на 10см вужчими від ефективної ширини топки та в перерізі такими, щоб при закладці двома-трьома полінами топка була завантажена на 2/3 об’єму) ви досягнете тривалості згорання від 5 до 12 годин на одній закладці (залежить від режиму згорання). Використовуйте суху тріску та невеличкі полінця лишень для розпалювання – їхнє горіння є коротким, але дуже теплотворним, і може спричинити небажаний перегрів топки. При постійному використання трісок та мілкого хмизу в каміні створюється надто часті і інтенсивні перепади температур, що відображається на скороченні терміну служби топки та знижує її ефективність.
  • Колір полум’я також можна змінювати. Додайте до вогнища один чи два поліна, насичені розчином кухонної солі і отримаєте жовте полум’я, чи розчином сульфату міді – отримаєте блакитний.

 

УВАГА! У камінах, призначених до паління деревом, не можна палити клеєними плитами (фанера, тирсоплита, ДСП, OSB та ін..), деревним та кам’яним вугіллям! Надто висока температура згорання може привести до пошкоджень комину!

Деревні брикети – зазвичай прямокутної, або циліндричної форми, діаметром понад 25 мм. Цей продукт повністю органічний, формується з пресованої тирси. Під час стискання тирса виділяє лігнін, який при остиганні твердне і зв’язує тирсу між собою. Брикети вирізняються своєю сухістю (~10%) і втричі більшою щільністю. Їх енергетична цінність на 10-30% вища, ніж у деревини тої ж кількості. При згоранні брикетів виділяється дуже мало пилу, газів і золи (<0,7%). Остання може бути використана у якості добрив. Брикети мають багато інших переваг: Можуть бути точно дозовані, є безпечними, дозволяють Вам підтримувати стійке горіння з високою температурою до 5 годин на одній закладці.